Advies over volautomatische espressomachines

Standaard eigenschappen

Met een volautomatische espressomachine zet je met 1 druk op de knop een kop koffie. Dit kopje koffie wordt, dankzij de ingebouwde bonenmaler, gezet van versgemalen bonen. De koffie pas je eenvoudig aan naar jouw persoonlijke smaak. Je geeft bijvoorbeeld zelf aan welke kopgrootte je wilt en hoe sterk de koffie mag zijn. De maalgraad van de bonen stel je zelf in; van een grove tot fijne maling. Hoe fijner de maling, hoe intenser de smaak van je koffie wordt. Door vooraf de watertemperatuur in te stellen, bepaal je zelf hoe heet je jouw koffie drinkt. Zo smaakt een kop koffie altijd zoals jij hem het lekkerst vindt.

  • Met 1 druk op de knop een kop koffie
  • Koffie van versgemalen bonen
  • Sterkte en hoeveelheid pas je aan naar wens
  • Instelbare maalgraad en watertemperatuur

Volautomatische espressomachines

Cappuccino zetten

Wil jij graag een cappuccino of latte macchiato zetten met jouw volautomatische espressomachine? Dan heb je een espressomachine nodig met melksysteem. Er zijn 3 verschillende soorten systemen, namelijk; een melkreservoir, melkslang en stoompijpje. Bekijk hieronder de verschillen.

Espressomachine met melkreservoir Espressomachine met melkslang Espressomachine met stoompijpje
Espressomachine met melkreservoir Espressomachine met melkslang Espressomachine met stoompijpje
Cappuccino en latte macchiato met 1 druk op de knop. De melk wordt automatisch opgeschuimd en komt direct in je kopje terecht. Je schuimt de melk handmatig op vanuit een kannetje en schenkt het daarna in je kopje.
Een cappuccino is zeer gemakkelijk en snel gezet.

Een cappuccino is gemakkelijk en snel gezet.

Het opschuimen van melk vergt enige oefening.

Geen invloed op de dikte van het melkschuim.

Geen invloed op de dikte van het melkschuim.

Je maakt er dik en lobbig melkschuim mee.

Cappuccino zetten met 1 druk op de knop Cappuccino maken met een melkslang Melk opschuimen met een stoompijpje
Koffiemachines met melkreservoir   Koffiemachines met melkslang     Koffiemachines met stoompijpje   

Gebruiksgemak


Waterreservoir

Hoe groter het waterreservoir, hoe minder vaak je hem hoeft bij te vullen. Dit is iets om van te voren rekening mee te houden. Vraag jezelf dus af hoeveel koppen koffie je per dag zet en hoeveel personen gebruik maken van de koffiemachine. De inhoud van een waterreservoir ligt tussen de 1,1 en 2,4 liter. Voor het zetten van 1 standaard kop koffie is ongeveer 0,2 liter water nodig. Daarbij verbruikt het koffieapparaat ook nog water voor het regelmatig doorspoelen van de leidingen.


Lekbakje

Het lekbakje leeg je regelmatig, zo voorkom je dat hij overstroomt. In dit geval geldt: hoe groter de lekbak, hoe minder vaak je hem hoeft te legen. Het doorspoelen van het apparaat nadat je een kop koffie hebt gezet is de grootste boosdoener. Als het spoelwater in de lekbak terecht komt raakt deze ongemerkt snel vol. Vang het water eventueel op in een beker, door deze na de zetbeurt onder de uitloop te plaatsen. Toch voorkom je zo niet dat de lekbak op een gegeven moment vol raakt, want de stoom die vrijkomt tijdens het zetten van de koffie komt ook vanaf de onderkant van de machine in de lekbak terecht.


Bonenreservoir

Een groot bonenreservoir hoef je minder vaak bij te vullen dan een kleiner reservoir. De grootte van een bonenreservoir ligt tussen de 120 en 500 gram, waarbij 250 gram een gemiddelde inhoud is voor een 2 persoons huishouden waar dagelijks van een kop koffie wordt genoten. In dit voorbeeld vul je de bonen zo'n 1 keer per week bij en blijven ze lekker vers. Er zijn ook espressomachines met een dubbel bonenreservoir. Zo vul je het koffieapparaat met 2 boonsoorten en wissel je af tussen verschillende koffiesmaken.


Heetwater functie

Zet jij ook graag een kop thee met jouw koffiemachine? Kijk dan van te voren of de espressomachine beschikt over een heetwater functie. Hiermee zet je niet alleen gemakkelijk een kopje thee, je gebruikt het hete water ook om jouw kopje voor te verwarmen. Zo koelt een espresso minder snel af.


Instelbaar persoonlijk gebruikersprofiel

Wil jij extra snel een kop koffie zetten, precies volgens jouw recept? Kies dan voor een espressomachine met een persoonlijk instelbaar gebruikersprofiel. De door jou samengestelde koffierecepten sla je op onder jouw profiel. Afhankelijk van het aantal instelbare gebruikersprofielen doe je dit ook voor je vriendin, moeder of opa. Stel bijvoorbeeld zelf de sterkte, hoeveelheid, temperatuur en de koffie- en melkverhouding in. Zo zet je op ieder moment van de dag jouw favoriete kop koffie met 1 druk op de knop.

Onderhoud

Het onderhouden van een espressomachine is niet alleen belangrijk voor de levensduur van het apparaat, maar ook voor de kwaliteit van de koffie. Een volautomatische espressomachine dien je regelmatig door te spoelen en te ontkalken; hiermee voorkom je ophopingen van kalkaanslag tussen de leidingen. Plaats een waterfilter in het waterreservoir; zo hoef je de espressomachine minder vaak te ontkalken. Daarnaast is het van belang om de zetgroep wekelijks schoon te spoelen onder de kraan en maandelijks in te smeren met vet. Heb je een koffiemachine met melksysteem? Dan moet je deze ook regelmatig reinigen.

Hoe reinig ik de zetgroep?
Hoe smeer ik de zetgroep?
Hoe ontkalk ik mijn volautomaat?
Meer onderhoud

  • Wekelijks zetgroep afspoelen
  • Maandelijks leidingen doorspoelen
  • Maandelijks zetgroep smeren
  • Regelmatig ontkalken
  • Melksysteem reinigen

Siemens EQ vergelijken

Heb jij interesse in een Siemens EQ espressomachine, maar twijfel jij nog tussen de verschillende uitvoeringen? Via deze vergelijkingstabel zie je in 1 oogopslag de verschillen tussen de apparaten:

Siemens EQ espressomachines vergelijken

Eerder bekeken door jou