Koffiemachines onderhouden

Jij drinkt graag koffie. Daarom heb jij een koffiezetapparaat in huis staan. Om hier zo lang mogelijk van te genieten, is het belangrijk dat je deze goed en regelmatig onderhoudt. Hoe? Dat lees je hieronder.

Type koffiemachine

Er zijn verschillende soorten koffiemachines. Deze vragen allemaal om een andere aanpak van reiniging. Stel dus eerst vast welk type machine je thuis hebt staan.

Volautomatische koffiemachines

De meeste volautomatische koffiemachines zijn uitgerust met een automatische reinigingsfunctie. Sommige machines hebben ook een automatische ontkalkingsfunctie. Lees de handleiding goed door zodat je machine op de juiste manier reinigt.

Zetgroep spoelen

Volautomatische koffiemachines zijn voorzien van een zetgroep. Dit is het gedeelte van de koffiemachine die de gemalen koffie bij elkaar drukt en waar de voorwelling met het water plaatsvindt. Om een hoge kwaliteit van je koffie te behouden, is het belangrijk de zetgroep minimaal 1 keer in de maand te spoelen met stromend lauw water. Belangrijk hierbij is dat je geen zeep in welke vorm dan ook gebruikt. Dit tast de oliën en vetten aan die de zetgroep nodig heeft. Droog de zetgroep daarna op een theedoek. Dep of droog hem niet af.

Let op: de vorm van de zetgroep en de manier waarop je hem verwijdert kan per type verschillen. In de video wordt de zetgroep van een Saeco koffiemachine getoond.

Koffiereiniging
Ontkalking

Heb je een volautomatische koffiemachine met een melksysteem? Maak dan ook het stoompijpje, de melkslang of het reservoir regelmatig schoon. Zo voorkom je aanslag, schimmel of zure melk in je cappuccino of latte macchiato.

Melkreiniging

Halfautomatische koffiemachines

Filterhouder spoelen

Om elke keer weer een heerlijke kop koffie te drinken, is het belangrijk om elke zetbeurt te beginnen met een schone filterhouder. Spoel het filter af onder de kraan, maar gebruik hierbij geen zeep. Zorg dat alle resten koffie van de vorige kop weg zijn. Laat daarbij water door de houder stromen om ook uit de uitloop de laatste resten weg te spoelen.

Ontkalken

Om een goede kwaliteit van je koffie te behouden, is het belangrijk om je koffiemachine minimaal 1 keer in de maand te ontkalken. Lees hiervoor de handleiding goed door zodat je je machine op de juiste manier reinigt.

Heb je een halfautomatische koffiemachine met een melksysteem? Maak dan ook het stoompijpje en het reservoir regelmatig schoon. Zo voorkom je aanslag, schimmel of zure melk in je cappuccino of latte macchiato.

Cups- of padmachines

Reinigen en ontkalken

De vorige kop koffie in je nieuwe kop proeven is niet lekker. Daarom is het belangrijk dat je je cups- of padmachine regelmatig schoonmaakt. De houder van een padmachine kun je vrijwel altijd in de vaatwasmachine reinigen.

Gebruik voor de reiniging en ontkalking van je cups- of padmachine altijd de juiste middelen. De voorkeur gaat uit naar reinigingstabletten van hetzelfde merk als jouw koffiemachine.

Heb je een cup- of padmachine met een melksysteem. Maak dan ook de melkslang en het reservoir regelmatig schoon. Zo voorkom je aanslag, schimmel of zure melk in je cappuccino of latte macchiato.

Filterkoffiezetapparaat

Heb jij een filterkoffiezetapparaat staan? Dan heb je weinig werk aan de schoonmaak. De losse onderdelen zijn vaak vaatwasmachinebestendig. Verder neem je de uitloop af met een doekje zodat de laatste druppel niet aankoekt. Lees de handleiding van jouw specifieke filtermachine goed door voor eventuele uitzonderingen.

Alle ontkalkers


Alle waterfilters


Alles voor het onderhoud

Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over koffiemachines? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou